Για σου, φίλε!

Για σου, φίλε!
Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι και τα χειραγωγημένα από το Σύστημα ανθρωπόμορφα ζόμπι νομίζουν ότι τα κόμματα, οι οργανώσεις, τα κανάλια και οι εφημερίδες διαφέρουν ένα από το άλλο. Διαφέρουν μόνο στην ονομασία και όχι στην ουσία. Ξεγυμνώστε τους και θα δείτε ότι είναι σαν δίδυμα αδέλφια. Γεννήθηκαν από την ίδια μάνα – την ιουδαϊκή ιδεολογία, έχουν τον ίδιο πατέρα – το ιουδαϊκό χρήμα. Γ’ αυτό δεν είναι ανάγκη να καταναλώνουμε την γουρουνοτροφή που μας πασάρουν τα κόμματα και τα ΜουΜου«Ε».... ...Ξυπνάμε, σκουπίζουμε τα μάτια μας, σηκωνόμαστε από τα γόνατα, πετάμε τις αλυσίδες μας και ορθώνουμε το ανάστημα. ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ Η ΝΑ ΣΕΡΝΟΜΑΣΤΕ ;

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Νικολάι Γκόγκολ - «Τάρας Μπούλμπα»

Σαφέστατα η συγκεκριμένη νουβέλα του Νικλάι Γκόγκολ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ρωσικής, αλλά και της παγκόσμιας γραμματείας. Η ιστορία της είναι φαινομενικά απλή, μέσα από την προσωπικότητα του κεντρικού της ήρωα, του Ταράς Μπούλμπα, ο συγγραφέας υμνεί τη λαική ρώσικη ψυχή και μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο επιβίωναν οι Κοζάκοι στη στέππα της Ρωσίας τον 15ο αιώνα, όταν παρουσιάστηκαν στη περιοχή τα ασυγκράτητα μογγολικά φύλα και αργότερα από την πολωνική κυριαρχία. Όμως, αυτός ο ύμνος στη σλάβικη φυλή αποτέλεσε ένα από τα πρώτα δείγματα του ρώσικου ρεαλισμού και τόνωσε σημαντικά τον λαό την εποχή εκείνη που γράφτηκε, μια εποχή που η χώρα ετοιμαζόταν για σημαντικές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές (αρχές του 19 αιώνα). Εαν θα ψάχναμε κάτι ανάλογο στη χώρα μας χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί σίγουρα το μυθιστόρημα Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη.

Το τραγούδι του βίντεο είναι των Sokira Peruna «Αίμα και Τιμή»
Ένα επεισόδιο από τους αγώνες των Κοζάκων εναντίον των Πολωνών στην Ουκρανία του 17ου αιώνα. Ο Ταράς Μπούλμπα, ένας γέρος Κοζάκος των ηρωικών χρόνων, αφού μυήσει στον πόλεμο τους δυο γιους του, χάνει τον πρωτότοκο σε μια μάχη με τον εχθρό και σκοτώνει με τα ίδια του τα χέρια το δευτερότοκο, ο οποίος πρόδωσε την οικογένειά του και την Πατρίδα για τον έρωτα μιας καθολικής Πολωνέζας. Ύστερα από δύο μεγάλες μάχες ο Ταράς Μπούλμπα αιχμαλωτίζεται και πεθαίνει στην πυρά.
Η επιτυχία του μυθιστορήματος, που γράφτηκε όταν ο Γκόγκολ ήταν μόλις είκοσι έξι χρόνων, οφείλεται στο ότι η επική πνοή που διατρέχει το κείμενο διαπλέκεται συνεχώς με την τραχιά ατμόσφαιρα που χαρακτήριζε τα κοζάκικα γλέντια, με τις οινοποσίες των Κοζάκων αλλά και με την ποιητική αναβίωση μιας Ουκρανίας πρωτόγονης.


Ο Τάρας Μπούλμπα είναι ένας φρικτός άνθρωπος. Κυριολεκτικά ατρόμητος, νομάς, πανέξυπνος, σκληρός, παρορμητικός και απύθμενα πεισματάρης. Είναι ένας Κοζάκος γέννημα-θρέμα της ουκρανικής γης, που ζει από τον πόλεμο και για τον πόλεμο. Όταν δεν πολεμάει, πίνει. Ο αγάπη του για την πατρίδα φτάνει στα άκρα, ακόμα και να σκοτώσει τον πολυαγαπημένο γιο του ή να σκοτωθεί για να σώσει τον άλλο του γιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου